El promotor de la queixa manifesta que el seu fill, que pateix un trastorn de l'espectre autista, va ser atès pel Centre de Desenvolupament Infantil i d'Atenció Precoç (CDIAP) DELTA de Viladecans fins al moment d'escolaritzar-se en una escola de Gavà que disposa d'unitat de suport a l'educació especial (USEE).
Lamenta que, malgrat que els professionals del mateix CDIAP van recomanar-li l'atenció fins als sis anys, s'hagi deixat a l'infant sense atenció d'aquest servei abans d'assolir aquesta edat, tot i que aquesta atenció, bàsica per al seu desenvolupament intel·lectual i social, és complementària a l'escolarització. També exposa que altres infants sí que poden acudir al CDIAP DELTA fins als sis anys, pel fet que no estan escolaritzat en un centre amb USEE.
Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que, atès que l'accés als serveis d'atenció precoç es configura com un dret subjectiu reconegut legalment que condiciona el dret dels infants amb trastorns a assolir el seu màxim desenvolupament, d'una banda, analitzi si el tractament rebut pel fill del promotor a la USEE i al centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) és equiparable al tractament rebut al CDIAP; i de l'altra, que informi aquesta institució dels recursos psicològics als quals es va derivar l'infant quan va ser donat de baixa del CDIAP i que faci una valoració de la conveniència d'aquesta derivació.
A criteri del Departament de Benestar Social i Família, els infants reben un tractament plenament equiparable al tractament psicològic que rebien al CDIAP. I afegeix que, a banda de la proposta de derivació i coordinació amb l'escola i amb el CSMIJ, que garanteix una atenció equiparable a la del CDIAP, aquest servei també informa d'altres centres psicològics privats i recursos de zona especialitzats en trastorns de l'espectre autista i que poden oferir el tractament psicològic que sol·liciten els progenitors. No es recomana, però, seguir el tractament en dos serveis diferents.