La promotora de la queixa, mare d'un infant amb discapacitat, exposa que l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) de Terrassa va dictaminar que el curs 2015/2015 podria tenir accés a una escola bressol municipal. Van fer la matriculació a un centre i, al juny de 2015, van parlar amb la directora, que tenia coneixement de les discapacitats de l'infant. Tot i això, al setembre del mateix any, quatre dies abans de començar el curs, des de l'escola se'ls va informar que no podien garantir la seguretat del seu fill i se'ls va demanar que firmessin la baixa de la plaça que tenia reservada.
El Síndic recorda que segons l'ordenament vigent els infants amb necessitats educatives especials tenen dret a gaudir de les mateixes oportunitats educatives que qualsevol altre infant escolaritzat, i no és possible discriminar negativament en l'accés l'alumnat en funció de les seves condicions de salut. Els infants només poden ser privats d'aquest dret quan l'accés els suposi un risc manifest que no pugui ser controlat o combatut amb suports educatius complementaris; en altres paraules, quan l'accés sigui contrari a l'interès superior de l'infant.
Per tant, el Síndic demana a l'Ajuntament de Terrassa que, en coordinació amb el Departament d'Ensenyament, garanteixi l'accés d'aquest alumne per al curs 2015/2016 a l'escola bressol en què va estar matriculat, i que garanteixi la provisió de recursos suficients al centre per atendre les necessitats educatives especials de l'infant.
En el marc de l'informe extraordinari "L'educació infantil (0 a 3 anys) en igualtat d'oportunitats", lliurat al Parlament de Catalunya, el Síndic va formular, entre d'altres, les següents recomanacions per enfortir el caràcter inclusiu d'aquesta etapa educativa:
- Cal incorporar l'atenció de les necessitats educatives especials a l'oferta d'educació infantil de primer cicle en les estructures de treball coordinat entre ajuntaments i Departament d'Ensenyament.
- Cal reglamentar els àmbits de coresponsabilitat del Departament d'Ensenyament i dels ajuntaments en l'atenció de les necessitats educatives especials de l'alumnat en l'educació infantil de primer cicle.
- Cal promoure la plena integració de l'educació infantil de primer cicle al sistema educatiu i, consegüentment, afavorir que les escoles bressol i llars d'infants puguin accedir als recursos i els serveis de suport a l'escolarització de què disposa l'Administració educativa (EAP, etc.).