Resolució
Q-08210/2014 Queixa relativa a l'actuació de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència de Figueres envers una menor

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 21/10/2014
Data de l'últim moviment 05/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que té acollida a la seva neboda des del desembre de 2012. En un principi, l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) de Figueres li va oferir un acord d'acolliment temporal de la menor, per un període de tres mesos, fins que la situació dels pares amb la menor millorés. Passats els tres mesos, l'EAIA va determinar prorrogar la situació nou mesos més. Transcorregut aquest període de temps, l'EAIA va decidir que, atès els pares de la menor no estaven preparats per fer-se càrrec de la seva filla, es duria a terme un pla de treball. 

Sembla que en aquest moment la promotora va demana que es dictés la mesura de protecció d'acolliment simple en família extensa a fi de poder percebre l'ajut econòmic de la Generalitat de Catalunya, però la varen informar que no era possible atès que la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (en endavant DGAIA) no havia assumit la tutela de la menor en cap moment. 

L'article 105.1 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix que ?es consideren desemparats els infants o els adolescents que es troben en una situació de fet en què els manquen els elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat, sempre que per a llur protecció efectiva calgui aplicar una mesura que impliqui la separació del nucli familiar?. El mateix article 105, en l'apartat segon, estableix que són situacions de desemparament, entre d'altres, l'abandonament i l'exercici inadequat de les funcions de guarda que comporti un perill greu per a l'infant o adolescent.

Quan es van detectar els greus signes de desprotecció de la neboda de la promotora, l'any 2012, la menor es trobava en una situació de desemparament en els termes previstos a la Llei 14/2010, ja que es trobava en una situació de fet en què mancaven elements bàsics per al seu desenvolupament i la seva protecció, la qual va requerir la seva sortida del nucli familiar on vivia i que anés amb viure amb la família extensa. 

En aquest sentit, el fet que la decisió de canvi de guardadors fos adoptada per la família i no fos formalitzada per mitjà d'un acolliment no exclou el fet que la sortida de la menor del nucli familiar va obeir a la necessitat de protegir-la davant la greu situació de desprotecció detectada pel centre de salut mental infantil i juvenil. Pel que fa a l'evolució posterior de la situació de la menor i del nucli familiar, l'EAIA valora que el retorn amb els progenitors situaria la menor, de nou, en una situació de desprotecció. Per aquest motiu, el Síndic considera que aquesta menor es manté en una situació de desemparament i la DGAIA n'hauria d'assumir les funcions tutelars.

Certament, en l'actualitat la menor no es troba desprotegida amb els acollidors de fet, que atenen de forma adequada les seves necessitats, però sí que es manté la situació de negligència i abandonament respecte dels progenitors, ja que no han demanat que la seva filla vagi a viure amb ells ni es valora possible el retorn, que segons l'EAIA la col·locaria novament en una situació de risc greu de desprotecció.

Així, l'existència d'un acord familiar entre pares i acollidors de fet, documentat notarialment, no obsta que hi hagi una situació de desemparament respecte els progenitors, que es manté en el temps en tant que el treball realitzat no ha aconseguit canvis positius. D'altra banda, aquest acord no ofereix cobertura legal a aquesta situació, atès que la potestat dels progenitors constitueix un deure inexcusable i aquests poden recuperar la guarda de la nena en qualsevol moment, simplement deixant sense efecte l'acord notarial, atès que no hi ha cap decisió ni administrativa ni judicial que els privi de l'exercici de la potestat. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que es declari la situació de desemparament de la menor en qüestió i que es constitueixi la mesura d'acolliment familiar amb la seva tia àvia i promotora de la queixa, amb la qual conviu des de fa més de dos anys.

Posteriorment, el Departament ha informat que el 16 de juny de 2015 es va declarar la situació de desemparament preventiu de la menor i es va constituir l'acolliment en família.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/10/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
22/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
01/10/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Irregularitat
05/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat