Resolució
Q-08371/2012 Disconformitat amb la manca de resposta sistemàtica als escrits presentats amb relació a la prevenció de riscos laborals de les diferents oficines de l'Organisme de Gestió Tributària

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 28/12/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb la manca de resposta sistemàtica als escrits que presenten amb relació a la prevenció de riscos laborals de les diferents oficines de l'Organisme de Gestió Tributària (en endavant ORGT).

Contingut

En vista de la informació facilitada per la Diputació de Barcelona, el Síndic fa les consideracions següents:

1. L'informe tramès no acredita que s'hagi donat resposta expressa a cap dels escrits dels promotors, la qual cosa sembla que es vol justificar amb el fet que el contingut dels escrits se centra en qüestions tractades de forma general ja sigui en la reunió trimestral del Comitè de Seguretat i Salut, de 17 de juny de 2011, ja sigui a partir de les actuacions efectuades per l'ORGT arran de les diferents compareixences de la Inspecció de Treball.

2. La manca de resposta per part de l'ORGT posa de manifest una manca de fluïdesa en les relacions de comunicació que ambdues parts necessàriament han de mantenir, de forma bidireccional, per assolir la finalitat de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, que no és altra que la de promoure la seguretat i la salut dels treballadors mitjançant la implementació de mesures i el desenvolupament d'activitats necessàries per a la prevenció de riscos derivats del treball.

3. Per complir aquestes finalitats hi ha diferents actors que intervenen, entre els quals hi ha els delegats de prevenció, com a representants dels treballadors amb funcions específiques en matèria de prevenció de riscos. Cal no oblidar que les competències dels delegats de prevenció, d'acord amb l'article 36 de la  Llei 31/1995, de 8 de novembre, comporten haver d'exercir, entre d'altres, una tasca de vigilància i control amb relació al compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals i una tasca de col·laboració amb la direcció de l'empresa en la millora de l'acció preventiva.

Per dur a terme aquestes competències, els delegats estan facultats per acompanyar els tècnics de prevenció en les avaluacions de caràcter preventiu del medi ambient; per rebre de l'empresari les informacions obtingudes per part dels òrgans encarregats de la prevenció i protecció de l'empresa i per a la seguretat i salut dels treballadors, i per fer visites als llocs de treball i sol·licitar l'adopció de mesures per millorar els nivells de protecció de la seguretat i salut dels treballadors, entre d'altres.

De fet, pel que fa a les mesures que els delegats proposen a l'empresari, l'article 36.4 de la Llei esmentada estableix expressament que la decisió negativa de l'empresari ha d'estar motivada. D'altra banda, l'article 37.2 estableix que l'empresari ha de proporcionar als delegats de prevenció els mitjans i la formació en matèria preventiva que resultin necessaris per a l'exercici de llurs funcions.

4. El contingut dels escrits dels promotors és una manifestació de l'exercici de facultats que els delegats de prevenció tenen legalment reconegudes a l'empara dels articles 36 i 37 de la Llei 31/1995, per la qual cosa el Síndic entén que haurien de ser expressament contestats per l'OGRT.

5. En el cas que no s'hagi establert cap protocol entre l'OGRT i els delegats de prevenció en què es fixi com gestionar la tramesa dels fluxos d'informació entre ambdues parts i, en particular, el termini per atendre les propostes dels delegats, el Síndic entén que caldrà aplicar la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. L'article 42.3 d'aquesta llei estableix que quan les normes reguladores dels procediments no fixin el termini màxim de resolució, aquest és de tres mesos, sens perjudici que si el termini resulta incompatible amb la consecució de la finalitat d'interès general que es pretén aconseguir a la sol·licitud es pugui demanar l'aplicació de la tramitació d'urgència, d'acord amb l'article 50 de la Llei 30/1992, amb la qual es reduiran a la meitat els terminis per a la resolució.

Per tot això, el Síndic recomana a la Diputació de Barcelona que ordeni a l'OGRT que doni resposta expressa als escrits dels promotors de la queixa i que l'informi si hi ha algun protocol entre l'OGRT i els delegats de prevenció en què es fixi el termini per atendre les propostes que aquests li formulin; en cas contrari, el Síndic recorda que el termini de resposta ha de ser el de tres mesos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/02/2013 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/03/2013 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/07/2013 Diputació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
16/09/2013 Diputació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/10/2013 Diputació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/11/2013 Diputació de Barcelona Irregularitat
22/11/2013 Organisme de Gestió Tributària Irregularitat
31/12/2013 Diputació de Barcelona Seguiment finalitzat