El Síndic recorda que, d'una banda, resulta imprescindible gestionar de manera àgil i eficaç els procediments de renda mínima d'inserció i resoldre'ls amb celeritat, tot respectant el termini màxim establert legalment.
Cal tenir en compte que l'article 11 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, en la redacció donada per la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, disposa que en cap cas el termini de la presa de l'acord definitiu no pot superar els quatre mesos des de la presentació del projecte del pla individual d'inserció i reinserció (PIR).
Cal recordar també que les administracions públiques tenen el deure de resoldre expressament, i dins del termini establert, tots els procediments administratius, segons preveu la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i també la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Igualment, aquest deure s'inclou en les recomanacions contingudes en el Codi de bones pràctiques administratives aprovat pel Síndic.
Finalment, convé recordar que la previsió de la normativa sobre els efectes desestimatoris del silenci administratiu no eximeix l'Administració de l'obligació de resoldre expressament, ni afecta el sentit de la resolució que s'hagi de prendre.
De conformitat amb això, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació el deure de les administracions públiques d'actuar d'acord amb els principis de celeritat i eficàcia, i de resoldre expressament, i dins del termini màxim establert, tots els procediments. I, consegüentment, l'insta a resoldre de manera immediata la sol·licitud presentada per la persona interessada i, si escau, a fer el pagament de la prestació com més aviat millor.