El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució de la sol·licitud de devolució d'ingressos que va presentar en data 21 de maig de 2013, perquè no se li reconeix el dret a la devolució de l'import pagat en excés en relació amb les quotes dels exercicis 2009 a 2012 en concepte de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) d'un immoble de Barcelona.
Informa que després de detectar que les dades corresponents als metres quadrats de la finca que constaven en el Cadastre no es corresponien a la realitat, la seva comunitat de propietaris es va adreçar al Cadastre perquè s'esmessin els errors. Segons exposa, arran d'aquella actuació, es va corregir l'error dels metres quadrats que s'imputaven a la finca i, consegüentment, la Gerència Regional del Cadastre en va acordar la modificació del valor cadastral.
Davant la rectificació de les dades cadastrals, el promotor es va adreçar a l'Ajuntament en data 21 de maig de 2013 per sol·licitar la devolució dels imports indegudament satisfets en concepte d'IBI com a conseqüència de l'error en la superfície de l'exercici 2013 i anteriors.
Tot i això, per resolució de 15 de juliol de 2013 es va acordar estimar parcialment la sol·licitud formulada i, en aquest sentit, retornar al promotor l'import pagat en excés en relació amb la quota de l'exercici 2013 i no reconèixer el dret a la devolució de l'import pagat en excés en relació amb les quotes dels exercicis 2009 a 2012.
La devolució dels imports indegudament satisfets en concepte de l'IBI dels exercicis 2009 a 2012 es va considerar improcedent sobre la base que l'IBI es gestiona a partir de la informació continguda en el padró cadastral. En aquest sentit, s'assenyala que d'acord amb les dades facilitades per la Gerència Regional del Cadastre, la data d'efectes cadastrals de la modificació del valor cadastral de l'immoble del carrer Pallars és el de 28 d'agost de 2012, motiu pel qual es reconeixen els efectes tributaris a partir de l'1 de gener de 2013.
El Síndic és conscient que la Direcció General del Cadastre remet als ajuntaments o a les entitats públiques gestores la informació cadastral necessària per la gestió, liquidació, recaptació i inspecció dels tributs municipals i, consegüentment, l'Administració local, per la pràctica de les liquidacions tributàries, es limita a reproduir les dades cadastrals facilitades per la Gerència Regional del Cadastre, d'acord amb l'article 77. 5 del Text refós de la Llei d'Hisendes Locals (en endavant TRLHL).
També val a dir que l'article 75.3 TRLHL estableix que ?els fets, actes i negocis que han de ser objecte de declaració o comunicació davant el Cadastre immobiliari tenen efectivitat en la meritació d'aquest impost immediatament posterior al moment en què produeixin efectes cadastrals?.
Tot i això, segons es desprèn de la queixa, no hi hagut una alteració real de la superfície o dels elements de la finca, sinó que es tractava d'un error material en les dades cadastrals que s'havien tingut en compte per practicar les liquidacions de l'IBI dels exercicis anteriors.
En aquest sentit, cal tenir en compte que l'article 220.1 de la Llei general tributària estableix que ?l'òrgan o organisme que hagi dictat l'acte o la resolució de la reclamació ha de rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de l'interessat, els errors materials, de fet o aritmètics, sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció?. Així doncs, l'administració tributària, a fi de corregir les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni quan detecti que es deu a un error de fet, material o aritmètic, pot acudir al procediment de rectificació d'errors de l'article 220 de la Llei general tributària.
Així mateix, de conformitat amb el procediment de revocació dels actes d'aplicació dels tributs establert en l'article 219 de la Llei general tributària, s'ha de recordar que l'Administració tributària pot revocar els seus actes en benefici de les persones interessades quan circumstàncies sobrevingudes que afectin una situació jurídica particular posin de manifest la improcedència de l'acte dictat. Val a dir que en aquest cas ha aparegut un document posterior, és a dir, la resolució del cadastre, que ha posat de manifest que s'havia comès un error.
Així doncs, el Síndic suggereix a l'Institut Municipal d'Hisenda que revisi les liquidacions d'IBI no prescrites que hagin estat practicades sobre un valor cadastral erroni sempre que aquest hagi estat conseqüència d'un error material o de fet (com ara un error en la superfície de la finca) i que dugui a terme les actuacions que corresponguin en dret a fi d'acordar: la revocació de les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni; l'aprovació de les noves liquidacions substitutòries d'acord amb el nou valor cadastral fixat, i la devolució dels imports ingressats indegudament pel promotor en concepte d'IBI.