Resolució
Q-08739/2014 Queixa relativa a l'actuació dels serveis socials bàsics de Mataró

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 06/11/2014
Data de l'últim moviment 11/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mataró Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que recentment va perdre el seu habitatge perquè no podia assumir el pagament de la hipoteca i actualment està residint, amb el seu marit i el seu fill de dos anys, en una habitació en un pis compartit. No disposen de cap ingrés econòmic, motiu pel qual es va adreçar als seus serveis socials de referència de Mataró, des d'on li van concedir l'ajut d'aliments. També va demanar que li tramitessin la renda mínima d'inserció, però li van dir que no es podia tramitar perquè no reunia els requisits per fer-ho. Considera que la seva referent social no li presta prou ajuda tenint en compte la situació de dificultat en què es troba.

D'una banda, el Síndic posa de manifest que s'hauria de valorar molt especialment l'existència d'un infant al nucli de convivència, cosa que aconsella fer una avaluació més específica de la situació de la família i tenir en compte la possibilitat d'accedir a altres serveis o mesures de suport que garanteixin la cobertura de les necessitats bàsiques de la família. 

D'altra banda, cal tenir en compte que la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció -article 6.1 lletra b)- estableix amb caràcter general com a requisit per ser titular de la renda mínima d'inserció que les persones acreditin una residència continuada i efectiva a Catalunya, com a mínim, amb dos anys d'antelació a la data de presentació de la sol·licitud, i el Decret 384/2011, de 30 d'agost, desplega la regulació d'aquesta qüestió.

Tot i això, no es pot considerar justificada la valoració exposada en el sentit que no es complia aquest requisit pel fet que el marit de la promotora no figurés empadronat a Mataró dos anys abans de la sol·licitud de prestació. El requisit de residència s'exigeix amb relació al territori de Catalunya, no al del municipi; i a més cal valorar que l'empadronament no és l'únic mitjà per provar la residència, encara que sigui el més habitual.

Tenint en compte tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Mataró que els serveis socials facin una nova avaluació de la situació de la promotora, i que estudiïn la possibilitat de tramitar una sol·licitud de renda mínima d'inserció, amb una avaluació precisa de les condicions de la família i dels requisits establerts. I, igualment, que en l'estudi del cas es faci el diagnòstic social i, si escau, que s'elabori un pla de treball, tenint en compte molt especialment l'existència d'un infant al nucli familiar i les seves necessitats.

L'Ajuntament ha informat que per tal d'avaluar de nou la situació els serveis socials van citar la promotora per a una nova entrevista, però que no hi va assistir.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/12/2014 Ajuntament de Mataró Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2014 Ajuntament de Mataró Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2015 Ajuntament de Mataró Resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Ajuntament de Mataró Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/03/2015 Ajuntament de Mataró Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/03/2015 Ajuntament de Mataró Irregularitat
11/03/2015 Ajuntament de Mataró Seguiment finalitzat