La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'ajuda del centre educatiu on estudia el seu fill i del Departament d'Ensenyament en relació a les necessitats educatives específiques d'aquest alumne.
Exposa que el seu fill s'avorreix a classe i que l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) ha detectat que l'infant té altes capacitats, i tot i que ha demanat ajuda al centre educatiu i al Departament d'Ensenyament, sembla que no se li ha donat cap solució.
El gener de 2013, el Departament d'Ensenyament va publicar una guia per a mestres i professors d'educació primària i educació secundària obligatòria anomenada ?Les altes capacitats: detecció i actuació en l'àmbit educatiu?, que té per objectiu millorar la detecció d'alumnes amb altes capacitats i garantir una resposta educativa adequada per part dels centres escolars per a l'atenció de les necessitats educatives d'aquest alumnat. Aquest material posa l'èmfasi en la necessitat d'activar els EAP per a l'avaluació psicopedagògica de l'alumnat de primària amb indicis de tenir altes capacitats, amb l'objectiu de garantir la detecció, si escau, d'aquestes altes capacitats i d'orientar les actuacions per donar-hi resposta.
Aquests materials estableixen que ?no sempre que un alumne tingui un bon rendiment escolar o unes altes capacitats cal portar a terme una avaluació psicopedagògica. Per a molts alumnes pot ser suficient que els mestres i professors ajustin les seves propostes de treball i el seu nivell d'exigència a les seves capacitats i motivacions. Cal sol·licitar l'avaluació psicopedagògica sempre que es consideri necessari?.
La documentació que ha aportat el Departament d'Ensenyament en relació amb aquest cas acredita que al mes d'abril de 2013 ja hi havia indicis suficients per sol·licitar l'avaluació psicopedagògica a l'EAP, tant perquè l'entorn familiar de l'alumne va manifestar indicis de tenir altes capacitats com perquè l'alumne patia problemes de relació amb els iguals i d'adaptació escolar. Tot i això, l'avaluació psicopedagògica es va sol·licitar el setembre de 2013 i no es va produir fins al novembre de 2013, diversos mesos més tard.
Davant la possible resistència del centre, el Síndic recorda la importància del professorat a l'hora de detectar les possibles altes capacitats de l'alumnat, i també del centre a l'hora d'atendre-les adequadament. En aquesta línia, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 83.1 que ?el projecte educatiu de cada centre ha d'incloure els elements metodològics i organitzatius necessaris per a atendre els alumnes amb altes capacitats, amb programes específics de formació i flexibilitat en la durada de cada etapa educativa?.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament: que garanteixi que el centre educatiu on assisteix aquest alumne analitza el cas objecte de queixa per identificar possibles millores en la detecció i en l'atenció de l'alumnat amb altes capacitats; que garanteixi que el projecte educatiu del centre inclou els elements metodològics i organitzatius necessaris per atendre els alumnes amb altres capacitats, amb programes específics de formació i flexibilitat en la durada de cada etapa educativa, tal com preveu l'article 83.1 de la Llei d'educació de Catalunya, i que garanteixi la formació necessària al professorat del centre, no només per detectar l'alumnat amb altes capacitats, sinó també per aplicar aquestes actuacions específiques previstes en el projecte educatiu del centre.