El promotor de la queixa exposa la situació d'un noi de nacionalitat veneçolana que viu a Barcelona des del novembre de 2014. Segons diu, la Federació Catalana de Futbol (en endavant FCF) ha rebutjat la seva sol·licitud de llicència.
L'FCF ha informat que aquest cas és de difícil solució, atès que el veïnatge administratiu a Catalunya del noi és inferior a dos anys, segons certificat d'empadronament, amb la qual cosa no pot ser inscrit ni aplicant l'article 107.3 del Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya, ni la normativa FIFA.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a la Secretaria General de l'Esport que apliqui les recomanacions contingudes a la resolució de l'actuació d'ofici 00175/2015, que s'especifiquen més avall, i que insti l'FCF a promoure proactivament, en coordinació amb el club, la prompta inscripció (encara que sigui provisionalment) d'ambdues noies si no hi ha indicis que hagin modificat la seva residència per motius corresponents al futbol. En cas que la sol·licitud d'inscripció sigui finalment denegada, el Síndic demana a la Secretaria General de l'Esport que insti l'FCF a justificar aquesta decisió segons l'interès superior de l'infant. També demana que s'estableixin procediments probatoris addicionals dels motius de la mudança dels progenitors, amb la intervenció de serveis socials o altres organismes que puguin acreditar la situació familiar i la necessitat social dels infants afectats de practicar aquest esport.
Les recomanacions fetes en el marc de l'actuació d'ofici 00175/2015 són les següents:
1. Que la Secretaria General de l'Esport modifiqui la normativa que regula la pràctica de l'esport a fi d'obligar les federacions esportives (i altres organismes competents), d'una banda, a incorporar en la resolució de denegació de la llicència esportiva les raons que motiven aquesta denegació pensant en l'interès superior de l'infant; i de l'altra, a establir procediments d'accés a la llicència esportiva en cas que disposi d'informes favorables de serveis socials o altres organismes que puguin acreditar la situació familiar dels infants i la necessitat social d'aquests infants de practicar un determinat esport.
2. Que la Secretaria General de l'Esport insti la Federació Catalana de Futbol a:
a) incorporar en la resolució de denegació de la llicència federativa, cas per cas, les raons que motiven aquesta denegació pensant en l'interès superior de l'infant.
b) establir procediments probatoris addicionals dels motius de la mudança dels progenitors en el cas dels infants estrangers que no hagin pogut finalment regularitzar la seva situació federativa per la dificultat d'acreditar documentalment el canvi de residència per raons alienes al futbol (sempre que no hi hagi indicis clars d'haver modificat la residència per motius relacionats amb el futbol), amb la intervenció dels serveis socials o altres organismes que puguin acreditar la situació familiar dels infants i la necessitat social d'aquests infants de practicar un determinat esport.
c) establir procediments més àgils, flexibles i proporcionats per tramitar, encara que sigui provisionalment, les llicències federatives, que no incorporin l'obligatorietat de la família i del club de presentar d'ofici per iniciar aquesta tramitació tota la documentació acreditativa prevista en la Circular núm. 21, de 26 d'octubre de 2015, de la Federació Espanyola de Futbol.
d) informar la Secretaria General de l'Esport sobre:
- el llistat amb el nom dels infants i el dels seus progenitors (i el municipi de residència) que no hagin pogut accedir a la llicència federativa (provisional) el 31 de desembre de 2015 perquè no han acreditat els requisits establerts per la normativa FIFA (i motiu de la denegació).
- quin procediment segueix la Federació Catalana de Futbol en el cas dels infants sense veïnatge administratiu a Catalunya de dos anys que no viuen amb els progenitors: infants tutelats per l'Administració o per altres persones amb vincles familiars o sense; infants emancipats, i infants que viuen amb familiars o amb altres persones que, sense ser progenitors, n'exerceixin la guarda, sense que cap d'aquests hagin modificat la seva residència per motius relacionats amb el futbol.
- quin procediment segueix la Federació Catalana de Futbol en el cas d'infants sense veïnatge administratiu a Catalunya de dos anys que viuen amb només un dels progenitors, sense que s'hagi produït el divorci o la defunció d'un d'ells.
3. Que la Secretaria General de l'Esport trameti al Síndic tota la informació detallada al punt 2d.