La promotora de la queixa exposa que té reconeguda una situació de dependència i es desplaça en cadira de rodes. Segons diu, al seu carrer els vehicles estacionen a sobre de la vorera, de manera que impedeixen el trànsit per la vorera tant a persones amb mobilitat reduïda com a cotxets de nens.
Posteriorment, la promotora ha informat que fa uns dies van pintar un aparcament de motos en semibateria al seu carrer, i que l'estacionament de motos encara comporta més problemes per desplaçar-se amb la cadira de rodes per la vorera, ja que part de les motos envaeixen la vorera i redueixen la distància per al pas de vianants. Segons diu, quan hi ha motos estacionades no pot sortir de l'habitatge.
D'acord amb la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, i el Decret 135/1995, de 24 de març, de desenvolupament de la Llei 20/1991, un itinerari de vianants es considera adaptat quan té una amplada lliure mínima de 0,90 metres. L'amplada de la vorera del carrer de la promotora és de 0,87 metres).
En relació amb l'accessibilitat dels espais d'ús públic, l'article 4 de la Llei 20/1991 estableix que els instruments de planejament urbanístic han de garantir l'accessibilitat i la utilització amb caràcter general de les vies públiques, els parcs i la resta d'espais públics. Així mateix, cal fer una adaptació gradual, motiu pel qual els ens locals han d'elaborar plans especials d'actuació, i els projectes de pressupostos dels ens públics han de contenir en cada exercici econòmic les consignacions necessàries per al finançament de les adaptacions esmentades.
Pel que fa a l'estacionament de vehicles sobre la vorera i l'existència d'obstacles en l'espai destinat al pas de vianants que dificulten o poden impossibilitat el seu trànsit cal dir que en cap cas aquesta mesura pot comportar una restricció del dret d'accessibilitat de les persones. Alhora, la normativa de circulació viària estableix la prohibició d'estacionar sobre les voreres, passos i la resta de zones destinades al pas de vianants.
D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que adopti les mesures necessàries per garantir el dret d'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda al carrer en qüestió i, en especial, per garantir l'entrada i sortida de l'habitatge de la promotora de la queixa. En aquest sentit, li suggereix que valori la possibilitat d'instal·lar algun element arquitectònic que impedeixi l'estacionament a sobre les voreres; que elimini l'estacionament de places d'aparcament per a motos pintades al davant de l'habitatge de la promotora de la queixa, a fi de garantir-hi l'accés, i que valori la possibilitat d'adoptar les mesures necessàries per impedir que les motos estacionades a les places habilitades a aquest efecte no envaeixen la vorera.