El promotor de la queixa, en representació d'una entitat de defensa del medi ambient, exposa que no ha rebut resposta de l'Ajuntament de Montseny a diversos escrits que hi va presentar: el primer, del dia 20 de juny de 2014, és un recurs de reposició en què l'entitat plantejava el seu desacord amb la reclamació d'una taxa per expedició de documentació. I els escrits del 3 d'octubre del mateix any són sol·licituds d'accés a informació de l'Ajuntament.
El Síndic recorda que tant l'article 27 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya com l'article 45 de la Constitució espanyola disposen que les persones tenen el dret a gaudir d'un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona i el deure de fer-ne un ús responsable, conservar-lo i evitar-ne el malbaratament. I en aquest sentit, les Administracions públiques han de garantir un accés adequat a la informació ambiental, ja que és el primer pas perquè el ciutadà pugui tenir una implicació activa.
L'article 3 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, que regula el dret d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, disposa que el ciutadà té dret a obtenir la informació sol·licitada en un termini concret (un o dos mesos, segons el cas), a accedir a la informació ambiental sol·licitada en la forma o els formats escollits, a conèixer els motius pels qual no se li facilita la informació i a saber el motiu pel qual la forma o el format de la informació a la qual opt tenir accés no són els que havia sol·licitat.
Així doncs, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que doni resposta expressa i fonamentada als escrits que l'entitat li va presentar el dia 3 d'octubre de 2014 i que, en el cas que s'hagi de denegar l'accés a la informació sol·licitada, concreti el motiu que ho justifica.