La promotora es queixa per les molèsties per sorolls que genera el funcionament d'un bar i d’una discoteca i pels problemes d'ordre públic que ocasionen, no només pel descans dels veïns de l'entorn, sinó també perquè es malmeten béns de domini públic i privat.
L'escrit de l'Ajuntament informa que el bar va demanar la baixa i que la policia va informar el 31 de juliol de 2007 que l'establiment estava tancat. En el cas que el local fos un bar musical, el Síndic creu que caldria que l'Ajuntament tingués en compte el que recull l'annex I del Pla general d'ordenació urbanística municipal (en endavant PGOUM), sobre el Pla especial de regulació dels establiments d'ambientació musical, en què la disposició 3.2 estableix que "les llicències a activitats d'ambientació musical caducaran sense necessitat de cap declaració expressa quan hagi cessat l'activitat per un període superior a un any". Per tant, caldrà declarar caducada la llicència municipal d'activitat.
En el cas que no sigui d'aplicació aquest precepte, caldrà tenir en compte l'article 47 del Reial decret 2816/1982, pel qual s'aprova el Reglament general de policia de l'espectacle. Aquest article disposa que els establiments que pretenguin començar o reprendre l'activitat després d'haver romàs tancats durant sis mesos com a mínim, caldrà que passin un reconeixement preceptiu per comprovar si subsisteixen les mesures de seguretat, sanitat i altres requeriments preceptius fixats en altres normatives d'aplicació. La llicència s'entendrà sense efecte a partir dels sis mesos a comptar des del començament de la inactivitat. Per aquest motiu, el Síndic suggereix que es faci la declaració de caducitat que correspongui, a la vista dels preceptes citats, a fi de no generar cap dubte amb relació a la situació en què roman el títol jurídic que fins ara havia servit de suport per a l'exercici de l'activitat.
D'altra banda, l'informe municipal relatiu a la discoteca assenyala que l'activitat es troba tramitant el procés d'adequació a la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental. S’ha presentat una sol·licitud d'exempció temporal sobre les condicions de protecció contra incendis. Les mesures sonomètriques i l'informe d'impacte acústic recomanen la correcció acústica immediata, i el Consell Comarcal del Maresme ha informat desfavorablement de l'activitat. Amb tot, no s’informa de quina és la resolució adoptada a la vista de tots aquests informes, no tant pel que fa al procés d'adequació, sinó pel que fa a la necessitat d'impedir la continuïtat de l'acció productora del dany denunciat, com és la contaminació acústica produïda per l'activitat. Aquesta decisió pot adoptar-se en el marc d'un procediment sancionador, de conformitat amb el que preveu l'article 40 de l'Ordenança municipal en matèria de sorolls i vibracions, però també com a mesura cautelar tendent a la restauració de la legalitat ambiental alterada, que no podrà ser aixecada fins que el titular de l'activitat no acrediti l'eficàcia de les mesures correctores.
Alhora, caldrà determinar si aquesta activitat, d'acord amb l'Annex I del PGOUM, sobre el Pla especial de regulació dels establiments d'ambientació musical, compleix amb les condicions d'emplaçament fixades a l'article 10 i següents. En cas que no les complís, caldrà tenir en compte la disposició transitòria segona, que disposa que "podran realitzar qualsevol tipus d'obres de reforma i modernitazació, excepte les ampliacions de superfície i aquelles que pel seu contingut donessin lloc a canvis de categoria de l'establiment que impliquessin un major grau de disconformitat". Per tant, el Síndic suggereix que s’adopti una decisió per evitar que l’establiment en qüestió prossegueixi el seu funcionament amb les condicions acústiques detectades. Un cop rebuda la resposta, el Síndic sol·licita informació sobre: les exempcions temporals sol·licitades pel titular de l'activitat, l'estat en què es troba la tramitació del procediment sancionador i el procés d'adequació de l'activitat a la Llei 3/1998, i el control dels serveis d'inspecció sobre el bon funcionament i la no-manipulació del limitador de volum.