La promotora de la queixa, en representació d'aquest grup municipal, exposa que, durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i octubre de 2014, han presentat vint-i-una instàncies sobre diverses qüestions a l'Ajuntament, però que no han rebut resposta a cap.
L'Ajuntament indica que les qüestions plantejades han estat tractades en junta de govern o en el ple, i que les actes que les recullen són accessibles a tos els ciutadans.
El Síndic, però, entén que caldria facilitar al grup promotor d'aquesta queixa la identificació dels documents respectius i permetre-li consultar-los. Des d'aquesta perspectiva, una possible resposta seria proposar al sol·licitant que, en visita concertada, pugui consultar la informació demanada, i facilitar-li, si escau, suport en la recerca de la informació.
D'altra banda, cal tenir en compte que una part dels escrits presentats i als quals l'Ajuntament no ha donat resposta no demanen accés a informació municipal sinó que formulen propostes d'actuació, que cal entendre emparades en el dret de petició dels ciutadans davant les administracions públiques, reconegut pels articles 29 de la Constitució i 29.5 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.
En aquest sentit, el dret a rebre una resposta escrita s'hauria de canalitzar, en aquests casos, de conformitat amb la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, i amb el Decret 21/2003, de 21 de gener, pel qual s'estableix el procediment per fer efectiu el dret de petició davant les administracions públiques catalanes.